Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Σε κώμα Ιταλός αντιφασίστας μετά από επίθεση νεοναζί

Σε κωματώδη κατάσταση, με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, νοσηλεύεται ένας 39χρονος αντιφασίστας μετά από οργανωμένη δολοφονική επίθεση από ομάδα 50-60 νεοναζί της Casapound, σε αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Dordoni στην Κρεμόνα. Το θύμα της επίθεσης ήταν ιδιαίτερα γνωστό στους κινηματικούς χώρους για την αντιφασιστική του δράση.

Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Κυριακής όταν ομάδα περίπου 50-60 νεοναζί της γνωστής συμμορίας Casapound επιτέθηκαν οπλισμένοι με σιδερολοστούς στον κοινωνικό χώρο Dordoni. Τα μέλη της φασιστικής οργάνωσης, τα οποία διατηρούν δεσμούς με ομάδες χουλιγκανς είχαν μεταβεί μαζικά στην περιοχή για να παρακολουθήσουν αγώνα ανάμεσα στην Κρεμονέζε και την Μάντοβα.

Την ώρα της επίθεσης στο στέκι βρίσκονταν περίπου δέκα μέλη του. Οι νεοναζί εισέβαλλαν στο χώρο και κατά τη διάρκεια των συμπλοκών χτύπησαν επανειλημμένως με σιδερολοστούς στο κεφάλι, τον 39χρονο Εμίλιο, ο οποίος στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των αντιφασιστών, η αστυνομία έφτασε στο σημείο με καθυστέρηση και περιορίστηκε στο να συλλέξει τα στοιχεία των νεοναζί, τους οποίους κι άφησε ελεύθερους. Όπως καταγγέλλουν, σε αντίθεση τα μέλη του αντιφασιστικού στεκιού βρέθηκαν στο στόχαστρο των αρχών.

Η CasaPound ιδρύθηκε το 2003 και αριθμεί πάνω από 4000 μέλη σε όλη την Ιταλία. Το όνομα της οργάνωσης είναι εμπνευσμένο από τον Αμερικανό ποιητή Έζρα Πάουντ, γνωστό και για τις αντισημιτικές του ιδέες. Οι ιδρυτές και υποστηρικτές του κινήματος περιγράφουν τους εαυτούς τους ως νεο – φασίστες και δε διστάζουν ακόμα να δηλώσουν την υποστήριξη και τον θαυμασμό τους επισήμωςστο πρόσωπο του Μπενίτο Μουσολίνι. Υπογραμμίζουν την σχέση τους με το παρελθόν και την επιθυμία τους να αναστήσουν τις φασιστικές ιδέες και να τις εφαρμόσουν στα κοινωνικά προβλήματα. Η οργάνωση που βαδίζει στα πρότυπα της Χρυσής Αυγής, με αφορμή μάλιστα την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια παίρνει πολιτικές θέσεις, ως ευρωσκεπτικιστικό κίνημα.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από τον κοινωνικό χώρο, ενώ από το πρωί σε πολλές πόλεις της Ιταλίας προγραμματίζονται ήδη μεγάλες αντιφασιστικές συγκεντρώσεις με κορύφωση το μεγάλο συλλαλητήριο, το ερχόμενο Σάββατο με σύνθημα: «Να κλείσουν οι χώροι των φασιστών στην Ιταλία».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου