Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014



Ένα πράγμα που δεν πρόκειται να ξεχάσω από την ένδοξη ιστορία της ελληνικής δημοσιογραφίας είναι η λυσσασμένη καλλιέργεια ξενοφοβίας που ξέρασαν όλα τα κανάλια μαζί στην πρώτη προεκλογική περίοδο του 2012. Με τους καναλάρχες να έχουν προφανώς αποφασίσει ότι όσο στρεφόταν η πολιτική ατζέντα γύρω από την οικονομία και την κρίση, μειώνονταν οι ελπίδες της ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση, ξημέρωσε μια μέρα όπου ξαφνικά, όπου κι αν γυρνούσες την τηλεόραση, άκουγες ότι στην προεκλογική ατζέντα «αναμένεται» να πρωταγωνιστήσει το μεταναστευτικό, με δημοσιογράφους να παρουσιάζουν σαν προφητεία αυτό που οι ίδιοι είχαν οργανώσει.

Παρακολουθούσα λοιπόν την Τρέμη να λέει την αξέχαστη φράση «ας περάσουμε στο πρόβλημα των λαθρομεταναστών που έχουν κάνει το βίο αβίωτο στους Έλληνες», άλλαζα κανάλι μπας και ακούσω κάτι άλλο και άκουγα για την υγειονομική βόμβα της λαθρομετανάστευσης που απειλεί να σκάσει στα μούτρα των Ελλήνων, αν δεν κάνουμε κάτι τώρα. Η λογική όλης αυτής της εκστρατείας ήταν πολύ απλή: ότι όταν ο Σύριζα θα καλούνταν να τοποθετηθεί με βάση την ήδη διαμορφωμένη από τα μμε, υστερικά ξενοφοβική ατζέντα, θα ήταν εύκολο για τη δεξιά να καθαρίσει μαζί του βαφτίζοντας τον εθνοπροδότη, λαθρομεταναστολάγνο, ρατσιστή με τους Έλληνες και άλλα τέτοια. Αργότερα βέβαια, όλοι αυτοί θα απορούσαν τάχα με τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, αλλά αυτό θα το προσπεράσω αυτή τη φορά.

Εκείνες τις μέρες είχα πετύχει ένα δελτίο του Σταρ που δεν πρόκειται να ξεχάσω: Ύστερα από την κλασσική ρουτίνα «δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε – καλέ, είναι πάρα πολλοί, τι να τους κάνουμε – υγειονομική βόμβα το κέντρο της Αθήνας», ξεκίνησε να παίζει ένα βίντεο με κάποιον αντιπαθητικό ρεπόρτερ του καναλιού, ο οποίος καμάρωνε, επειδή κατάφερε να εισχωρήσει στα άδυτα: μπήκε, ο γενναίος, μέσα σε σπίτι όπου έμεναν μετανάστες, για να μας αποκαλύψει πως ζουν. Ο ρεπόρτερ προσποιούνταν ότι ενδιαφερόταν για τα προβλήματά τους κι οι άνθρωποι έδειχναν στεναχωρημένοι καθώς τα εξηγούσαν στη γλώσσα τους. Κάποια στιγμή, η κάμερα έκανε κοντινό στην κατσαρόλα του φαγητού που μαγείρευαν κι ενώ αυτοί συνέχιζαν να μιλούν για το πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσεις στην Ελλάδα, ο ρεπόρτερ είπε, σχεδόν ψιθυριστά, στα Ελληνικά, ξέροντας ότι δεν τον καταλαβαίνουν: «Δείτε πως μαγειρεύουν, βάζουν τα χέρια τους μέσα στο φαγητό. Καταλαβαίνετε τι εστία μόλυνσης αποτελούν αυτοί οι άνθρωποι;».

Κι έτσι, εγώ, που οι φίλοι μου αναρωτιόντουσαν μπας και αποτελούσε κάποιου είδους ψυχική διαταραχή το ότι άντεχα να βλέπω τις ειδήσεις των εθνικών μας εφοπλιστών και εργολάβων, έκλεισα την τηλεόραση για μήνες, αποφασίζοντας ότι δεν την πάλευα πλέον.

Αν και δεν μπορώ να θυμηθώ αν πρόκειται για τον ίδιο δημοσιογράφο που ανέφερα παραπάνω, τα θυμήθηκα όλα αυτά όταν είδα ότι ο ρεπόρτερ του Σταρ Βαγγέλης Γκούμας υποτίθεται ότι μίλησε με μετανάστες στην Αθήνα και κατευθείαν ανακάλυψε τζιχαντιστές, ο άτιμος. Δηλαδή βρήκε έναν μετανάστη, τον ρώτησε «Αν κάποιος κάνει κακό στη χώρα σου, θα του κόψεις το κεφάλι;» και αυτός απάντησε «ναι», τελείως απροσδόκητα. Αργότερα, άλλος Μουσουλμάνος του εξήγησε ότι ως Τζιχάντ, ορίζει το να μην αφήνεις να έρθει κάποιος και να κάνει κακό στη χώρα σου, οπότε, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος συμπέρανε ότι υπάρχουν πολεμοχαρείς και ετοιμοπόλεμοι τζιχαντιστές στην Ελλάδα. Και πρέπει να φοβηθούμε ότι θα αρχίσουν να μας αποκεφαλίζουν. Ή να θεωρήσουμε ότι η λύση είναι να τους μαχαιρώνει η Χρυσή Αυγή. Θα παρακολουθήσουμε και νέα τέτοια επεισόδια, είμαι σίγουρος.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου