Κυριακή 21 Απριλίου 2013

46 χρόνια από τη Μαύρη Επέτειο: μνήμες και απολογισμός

Με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου και τo πλήθος αντιφασιστικών εκδηλώσεων που γίνονται αυτές τις μέρες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο για την κληρονομιά της απριλιανής δικτατορίας, γραμμένο από τον παλαίμαχο αντιστασιακό της Αριστεράς Τάκη Μπενά.

Το κείμενο αυτό αποτελεί τον επίλογο του τελευταίου βιβλίου της τριλογίας του, αφιερωμένης στις περιπέτειες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, με τίτλο «Της δικτατορίας 1967-1974 – Μνήμες νωπές της τρίτης τραγωδίας του τόπου μας και του καιρού μας» (εκδ. Θεμέλιο, Αθήνα 2007).

Το βιβλίο του κ. Μπενά αξίζει να διαβαστεί ολόκληρο καθώς είναι γραμμένο από έναν άνθρωπο που έζησε από πρώτο χέρι τον «γύψο» των συνταγματαρχών και επομένως η μαρτυρία του αποτελεί μια σημαντική πρωτογενή πηγή για την περίοδο.

Επιλέξαμε ωστόσο να αναδημοσιεύσουμε το τελευταίο κεφάλαιο, λόγω του επικαιρικού του χαρακτήρα. Καθώς είναι γραμμένο ένα χρόνο πριν το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης και τρία χρόνια πριν την υπαγωγή της χώρας στο πρόγραμμα νεοαποικιοκρατικής επιτήρησης και κοινωνικής εξόντωσης, δίνει μια νέα διάσταση στο γνωστό σύνθημα που ακουγόταν το καλοκαίρι του ’11 στις πλατείες: «Η χούντα δεν τελείωσε το ‘73» (έστω και αν υποτίθεται ότι κατέρρευσε το ’74…).

Το αν η χούντα τελείωσε τότε ή κατά πόσο διάφορες μορφές του επιβιώνουν και αναπαράγονται σε αυτό που αποκαλούμε «Γ’ Ελληνική Δημοκρατία», αφήνεται στην κρίση του αναγνώστη να το συμπεράνει.

Στο τέλος του αφιερώματος παραθέτουμε ορισμένους συνδέσμους για άρθρα που καταρρίπτουν θεμελιώδεις ακροδεξιούς μύθους, διαχεόμενους τον τελευταίο καιρό στο δημόσιο λόγο, όπως τη δήθεν «αδιάφθορη» χούντα και την «καταστροφική γενιά του Πολυτεχνείου», αλλά και άρθρα που θίγουν το θέμα της δυσώδους κληρονομιάς των Απριλιανών στο μεταπολιτευτικό κράτος και στη μεταδημοκρατική μετάλλαξή του.

Ο χωρισμός του κειμένου σε ενότητες έχει γίνει για διευκόλυνση της ανάγνωσης.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου