Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Γιγαντώνεται το δίκτυο antifa

Εκατοντάδες αντιφασιστικές οργανώσεις ιδρύθηκαν μέσα στο τελευταίο τετράμηνο. Παράλληλα με την άνοδο και τη δράση της Χρυσής Αυγής, συγκροτούνται ομάδες σε κάθε πόλη, ακόμα και σε χωριά της υπαίθρου. Συμμετέχουν ανθρώποι διαφορετικοί και αποφασισμένοι ν' αντιδράσουν στη ρατσιστική βία.

Οι συγκρούσεις μεταξύ της Χρυσής Αυγής και των αντιφασιστικών ομάδων αποτελούν πλέον γεγονός. Θυμίζουν την περίοδο του Μεσοπολέμου. Σύμφωνα με στοιχεία της κίνησης «απελάστε το Ρατσισμό», οι οργανώσεις με αντιφασιστικό χαρακτήρα υπολογίζονται περίπου σε τετρακόσιες.

Οι αντιφασιστικές πρωτοβουλίες συγκροτούνται σε τοπικό επίπεδο, σε εργασιακούς χώρους, καθώς και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και ενεργοποιούνται στα σημεία όπου προηγήθηκε δράση της Χρυσής Αυγής:

«Συνεργαζόμαστε με σωματεία εργαζομένων, σχολεία, αριστερές οργανώσεις. Ξεκινήσαμε με αφορμή την ομιλία του Μιχαλολιάκου στον Κορυδαλλό. Οταν άνοιξε γραφεία η Χρυσή Αυγή στη γειτονιά, έγιναν επιθέσεις εναντίον Αιγύπτιων ψαράδων και απείλησαν με διωγμό τούς μετανάστες που είχαν μαγαζάκια στη γειτονιά. Στις 12 Δεκεμβρίου που εμφανίστηκαν Χρυσαυγίτες, συγκεντρώθηκαν απέναντί τους περίπου 3.000 κάτοικοι».

Στην Καλλιθέα

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πρωτοβουλία Καλλιθέας. Δημιουργήθηκε από μαθητές και καθηγητές Γυμνασίου της περιοχής, όταν ομάδα συμμαθητών τους, μέλη της Χρυσής Αυγής, επιτέθηκαν και χτύπησαν έναν Πακιστανό κούριερ στην είσοδο του Γυμνασίου. Μετά το περιστατικό, συγκροτήθηκαν αντιφασιστικές οργανώσεις (με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών) σε πολλά σχολεία της Καλλιθέας. Οι εκπαιδευτικοί τα απογεύματα παραδίδουν μαθήματα για το «τι είναι φασισμός». Οι εκπαιδευτικοί απευθύνθηκαν και στην τοπική κοινωνία της Καλλιθέας. Κάθε Σάββατο συζητούν με τους πολίτες στις γειτονιές και στα σχολεία.

Αλλά οι εκπαιδευτικοί δεν αρκούνται στην ενημέρωση των πολιτών. Μαζί με μαθητές, πολιτιστικούς, συλλόγους, κοινότητες μεταναστών και φορείς διοργανώνουν από κοινού αντιφασιστικές εκδηλώσεις. Σε συναυλία που διοργάνωσαν στην πλατεία Δαβάκη (Καλλιθέα) την άνοιξη, μετείχαν περίπου 4.000 κάτοικοι. Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσουν τα δεκάδες ρατσιστικά χτυπήματα που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Οι τοπικές κοινωνίες πήραν πρωτοβουλίες. Με τη συμμετοχή αντιρατσιστικών πρωτοβουλιών, οργανώσεων της Αριστεράς, αντιεξουσιαστών και ευαισθητοποιημένων κατοίκων συγκροτήθηκαν επιτροπές αλληλεγγύης σε διάφορους χώρους.

Ο Πάνος Δαμέλος λέει ότι «στην Κόρινθο διοργανώθηκαν δύο αντιρατσιστικά φεστιβάλ, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο ρατσιστικό μίσος. Η τοπική κοινωνία συγκεντρώνει ρούχα και τρόφιμα για μετανάστες. Παρέχουμε νομική βοήθεια σ' όσους δέχθηκαν επιθέσεις. Οι Χρυσαυγίτες απειλούν μετανάστες και μαθητές. Απειλούν τα μέλη μας μέσω του Διαδικτύου».

Η εκπαιδευτικός Σάσα Χασάπη λέει ότι στο Ρέθυμνο πολλοί μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν στην οργάνωση εθνικιστών που εμφανίζεται μαζί με τη Χρυσή Αυγή: «Ενας στους πέντε μαθητές Γυμνασίου έγινε μέλος.

Δεν υπάρχει σχολείο στην περιοχή που να μη σημειώνονται περιστατικά ρατσιστικής και φασιστικής βίας σε συμμαθητές. Η αντιφασιστική ομάδα, μαζί με εκπαιδευτικούς, κάθε Παρασκευή διοργανώνει συζητήσεις με προβολή ταινιών και διανέμει αντιφασιστικό υλικό».

Αντίδραση

Οπως καταγγέλλεται, από το σωματείο καθαριστριών Αττικής, το σωματείο εργαζομένων χημικής βιομηχανίας «Σπάρτακος» και τους εργαζόμενους της επιχείρησης «Euro Drip» στα Οινόφυτα, υπήρξε αντίδραση όταν μέλη της Χρυσής Αυγής απαίτησαν από τους εργοδότες να απολύσουν τους μετανάστες και να προσλάβουν στη θέση τους Ελληνες με 12-18 ευρώ μεροκάματο!

Σε ορισμένες περιπτώσεις συμμετέχει και η Εκκλησία. Η Χρυσή Αυγή στις αρχές Σεπτεμβρίου αποφάσισε να κάνει την εμφάνισή της στο μαρτυρικό Βιάννο, σε επέτειο αντιφασιστικής αντίστασης.

Η τοπική κοινωνία αντέδρασε. Με επικεφαλής τον δήμαρχο, τους κήρυξαν ανεπιθύμητους. Ο παπάς του Βιάννου μαζί με τους κατοίκους κατέβηκαν στον κεντρικό δρόμο για να μην τους επιτρέψουν τη διέλευση.

Μετά την απόπειρα της Χρυσής Αυγής να παρεμποδίσει τη θεατρική παράσταση «Κόρπους Κρίστι», ο αρχιεπίσκοπος και άλλοι ιεράρχες καταδίκασαν τις πρακτικές της. Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από προστάτες.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου