Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Αντιφασιστική Πορεία, Χαϊδάρι -Σάββατο 15/12


Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον…

Διανύουμε τη μεγαλύτερη ίσως οικονομική κρίση του καπιταλισμού, στο έδαφος της οποίας το κεφάλαιο εξαπολύει την πιο βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του κόσμου της εργασίας. Ιδιαίτερα στη χώρα μας οι ανάγκες του κεφαλαίου, οι οποίες εκφράζονται μέσα από τα όργανα του κεφαλαίου (Τρόικα και ΔΝΤ), αλλά και τις αστικές κυβερνήσεις που διαχειρίζονται το κράτος, με μια σειρά μέτρων έχουν οδηγήσει τον κόσμο στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την απελπισία. Οι συνθήκες αυτές πυροδότησαν και συνεχίζουν να πυροδοτούν κινήματα και αντιστάσεις στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς (συνελεύσεις πλατειών, απεργίες κ.α) που παλεύουν για μια ζωή με αξιοπρέπεια. Απέναντι σε όλα αυτά το κράτος οξύνει τις μεθόδους καταστολής, καταργεί ακόμα περισσότερο τα δημοκρατικά δικαιώματα και φέρνει στο προσκήνιο ένα ακόμα εργαλείο του, το φασισμό.

Ο φασισμός ιστορικά ως ρεύμα αποτελούσε πάντα την πιο ακραία, βίαιη και ολοκληρωτική μορφή του συστήματος και έχει αφήσει με τα πιο μελανά χρώματα το σημάδι του στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κάθε φορά που έβρισκε πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί οδήγησε σε πολέμους, ολοκαυτώματα, εκτελέσεις, εξορίες και πάντα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του κεφαλαίου εντείνοντας την καταπίεση και την εξαθλίωση των “από κάτω”. Έχοντας στον πυρήνα της ιδεολογίας του το ρατσισμό, το μίσος στο διαφορετικό και την ανωτερότητα του έθνους-φυλής διαιρεί την κοινωνία και την αποπροσανατολίζει από τον πραγματικό της εχθρό.

Στη χώρα μας, το ρεύμα αυτό εκφράζεται σήμερα κυρίως μέσω του φασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, ένα κόμμα που αν και προσπαθεί να παρουσιαστεί ως “αντισυστημικό” στην πραγματικότητα ο πολιτικός του λόγος και οι πρακτικές του εναρμονίζονται με τους σκοπούς και τις πρακτικές του συστήματος. Τάγματα εφόδου, επιθέσεις σε μετανάστες, αγωνιστές και ομοφυλόφιλους, “φιλανθρωπία” μόνο για Έλληνες, μπλοκάρισμα θεατρικών παραστάσεων, επιστολές για ματαίωση του εορτασμού της 17 Νοέμβρη στα σχολεία και δυστυχώς η λίστα με πρακτικές που ξεπηδούν από ένα σκοτεινό παρελθόν εμπλουτίζεται κάθε μέρα.

Αυτοί που στοχοποιούν τους μετανάστες ως την αιτία της κρίσης και της εγκληματικότητας, δε λένε κουβέντα για την εργοδοσία και τα αφεντικά, ντόπια και ξένα, που ρίχνουν τα μεροκάματα, απολύουν κατά χιλιάδες, αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, γκρεμίζουν κατακτήσεις αιώνων. Με υποκρισία μιλάνε ενάντια στο Μνημόνιο και την Τρόικα, ενώ την ίδια στιγμή συκοφαντούν κάθε κοινωνικό αγώνα που διεκδικεί μια ζωή με αξιοπρέπεια. Φορούν το “αντισυστημικό” προσωπείο και κάνουν σημαία την ενότητα του έθνους-φυλής. Πόση ενότητα όμως υπάρχει μεταξύ του Έλληνα εργάτη και του Έλληνα καπιταλιστή που θησαύριζε όλα αυτά τα χρόνια πάνω στο αίμα και τον ιδρώτα ντόπιων και μεταναστών; Πόσο αντισυστημικοί είναι όταν σιωπούν για τα δικαιώματα που τσακίζονται σε υγεία, παιδεία, εργασία; Που είναι άραγε όταν οι δρόμοι της Αθήνας και των άλλων πόλεων της χώρας πλημμυρίζουν από χιλιάδες κόσμο που αγωνίζεται για να μπει φρένο στην εξαθλίωση των ζωών τους, όπως αυτή προωθείται μέσω της επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ;

Η Χρυσή Αυγή δεν έπεσε από τον ουρανό και δεν απειλεί γενικά την «δημοκρατία». Δεν είναι μια παραφωνία, αλλά το ακραία βίαιο τέκνο της κρίσης του καπιταλισμού, ενός κράτους και ενός πολιτικού συστήματος που γίνεται ολοένα και περισσότερο αυταρχικό και φασιστικό. Είναι η ακροδεξιά που μας κυβερνά πρώτα από όλα και οδηγεί στον εκφασισμό της κοινωνίας. Είναι ο ακροδεξιός λόγος του Σαμαρά ότι θα «ανακαταλάβει τις πόλεις». είναι οι ακροδεξιοί Χρυσοχοίδης-Δένδιας των φραχτών και των στρατοπέδων συγκέντρωσης. είναι ο Λοβέρδος που διέλυσε το σύστημα υγείας και την ίδια στιγμή δημαγωγούσε για την «υγειονομική βόμβα της Υπατίας». Η Χρυσή Αυγή είναι το άλλο πρόσωπο της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας που έχει ανάγκη το σύστημα σήμερα, για να απολύει σωρηδόν, να πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, να καταργεί στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες όπως το δικαίωμα του αγώνα. Από την μια πλευρά οι «χρυσαυγίτες με στολή» των ΜΑΤ – ΔΙΑΣ να διαλύουν τις διαδηλώσεις του λαού με δακρυγόνα, γκλοπ και μάνικες νερού και από την άλλη οι «επίσημοι» χρυσαυγίτες στις γειτονιές, να τρομοκρατούν όποιον είναι διαφορετικός.

Για όλους αυτούς τους λόγους η αλληλοτροφοδότηση συστήματος-Χρυσής Αυγής γίνεται με κάθε μέσο, όπως είναι και τα ΜΜΕ. Από τη μια πλευρά, καταγγέλλουν τις φασιστικές ιδέες και πρακτικές, αλλά από την άλλη κάνουν πλύση εγκεφάλου με ρεπορτάζ για την αύξηση της εγκληματικότητας εξαιτίας των μεταναστών και εξισώνουν τις πρακτικές του κινήματος, με τη βία των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής. Έτσι ενισχύουν και τη λογική των δύο άκρων.

Για μας η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός ήταν και θα είναι το βρόμικο χέρι του συστήματος. Η δική μας απάντηση απέναντι στη λογική των δύο άκρων είναι οι δύο κόσμοι που συγκρούονται: ο κόσμος του μίσους, του ατομισμού και της υποταγής και ο κόσμος της αλληλεγγύης, του συλλογικού αγώνα και της ισότητας. Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι ταυτόχρονα και πάλη ενάντια στο σύστημα που τον γεννά και τον εκτρέφει στα σπλάχνα του. Στο τρομοκρατικό φασιστικό μηχανισμό που στήνουν κυβέρνηση και Χρυσή Αυγή, οι φορείς του μαζικού κινήματος, τα εργατικά σωματεία, οι λαϊκές συνελεύσεις, οι κοινότητες μεταναστών, οι αντιφασιστικές πρωτοβουλίες που γεννιούνται σε κάθε γειτονιά οφείλουν να προτάξουν την πάλη τους, που θα φράξει το δρόμο στους νοσταλγούς του Χίτλερ και δεν θα επιτρέψει να επιβληθεί το δίκιο του ισχυρού. Για αυτό το λόγο καλούμε εργαζόμενους, ανέργους, μαθητές, μετανάστες καθώς και κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο σε συλλογική αντιφασιστική δράση και συμμετοχή στην αντιφασιστική πορεία που διοργανώνουμε το Σάββατο 15 Δεκέμβρη στο Χαϊδάρι.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/12, 13:30 ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ

Λαϊκή Συνέλευση Χαϊδαρίου

(κάθε Τετάρτη στις 19:00, στα ΝΕΛΕ Κολοκοτρώνη 36)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου