Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Συμπλοκή με χρυσαυγίτες στο Ζαρό Κρήτης



Αυτό που συνεβη στον Ζαρό είναι ακόμη μια απόδειξη ότι η εκκόλαψη του αυγού του φιδίου γίνεται με την ανοχή και την εθελοτυφλία των τοπικών κοινωνιών...

Ο Ζαρός είναι ένα σχετικά πλούσιο και φιλήσυχο χωριό το οποίο βρίσκεται σε μια γεωγραφική περιοχή που έχει γνωρίσει την ναζιστική θυριωδία απο πρώτο χέρι.Ποτέ δεν είχε πρόβλημα με μετανάστες και ακόμη και μέσα στην κρίση οι κάτοικοι τα βγάζουν πέρα αξιοπρεπώς. Όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη οι κοινωνικές παθογένειες που ήταν διάχυτες, μετά απο την κατάρρευση του Πασόκ και την κρίση βγαίνουν στο προσκήνιο με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.Φυσικά και οι κάτοικοι δεν είναι νεοναζί, αλλά οι φασιστικές συμπεριφορές απο συμμορίες που δραστηριοποιούνταν στην πώληση ναρκωτικών, την σωματεμπορία και το εμπόριο όπλων στην ενδοχώρα εδώ και χρόνια, βρήκαν και την πολιτική ομπρέλα που τους εκφράζει.

Ο τυφώνας του πασοκ αποσάθρωσε κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και δημιούργησε πολίτες οι οποίοι θα φανε ζωντανό τον διπλανό τους για να διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Αυτή η γενιά δυστυχώς μεγάλωσε με τα δανεικά των πρασινοφρουρών και με την εθνικόφρονα προπαγάνδα απο το νηπιαγωγείο ακόμα.

Αυτό που αντιμετωπίσαμε εξαρχής στο Ζαρό ήταν μια έκδηλη ανησυχία απο τους κατοίκους για το τι θα συμβεί. Να ξεκαθαρίσω εδώ ότι η παρέμβασή μας ήταν δημόσια και χωρίς καμία καβάτζα για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους θρασύδειλη επίθεση. Η ομάδα μας ήταν ολιγομελής και ήταν επιλογή μας να μιλήσουμε απευθείας με τους κατοίκους για την χολέρα των χρυσαύγουλων που ευδοκιμεί σε συνθήκες κρίσης. Η αφισοκόληση έγινε κανονικά κατά μήκος του χωριού και μετά καταλήξαμε σε δύο καφενεία, όπου και έγινε διάλογος με τους θαμώνες. Η συντριπτική πλειοψηφία επιδοκίμασε την παρέμβασή μας, αλλά με φόβο μήπως στοχοποιηθεί.Ο λόγος ήταν επειδή ήδη είχαν αρχίσει να πέφτουν τηλεφωνήματα στα γνωστά κατακάθια της περιοχής. Η επιλογή μας ήταν να συνεχίσουμε την παρέμβαση παρότι φαινόταν έντονη κινητικότητα και ήδη είχαν αρχίσει οι άμεσες απειλες. Ένας απο τους πρωταγωνιστές της επίθεσης έσκισε προκλητικά μια αφίσα και απευθύνθηκε σε εμάς λέγοντας "να δούμε πως θα φύγετε απο εδώ σήμερα". Εμείς συνεχίσαμε την παραμονή μας στα τοπικά καφενεία μέχρι και που αποφασίσαμε να φύγουμε.

Μόλις απομακρυνθήκαμε είκοσι μέτρα απο την πλατεία του χωρίου ένας απο τους χρυσαύγουλους τραμπούκους (οι οποίοι είχαν στρατοπεδεύσει στο διπλανό καφενείο και μας παρακολουθούσαν) επιτέθηκε σε ένα απο τα μέλη της ομάδας μας. Αμέσως μετά εμφανίστηκε ένα βάν που με μεγάλη ταχύτητα σταμάτησε στην μέση του δρόμου και 4-5 άτομα με μαγκούρες βγήκαν από αυτό. Το βανάκι αυτό ήταν καβατζωμένο σε παρακείμενο δρόμο και περίμενε να λάβει το σήμα για να κάνει την επίθεση. Μαζί με αυτούς εμφανίστηκαν και άλλοι 4-5 τραμπούκοι οι οποίοι και άρχισαν την επίθεση εναντίον μας. Η επίθεση αυτή ήταν καθαρά δολοφονική καθώς προσπάθησαν να αφήσουν στο τόπο το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της παρέας μας.Ευτυχώς πρόλαβε και κάλυψε το κεφάλι του με το χέρι του γιατί υπήρχε περίπτωση να ήταν θανατηφόρα το χτύπηματα που δέχτηκε.Ο βενζινάς του χωριού που έτρεξε να τον υπερασπιστεί σπάστηκε στο ξύλο και οι επιθέσεις εναντίων μας κατέληξαν μέχρι το βενζινάδικό του.Όλη αυτή η επίθεση κράτησε γύρω στα είκοσι λεπτά με απειλές στον βενζινα ότι θα τον κάψουν και επιθέσεις ακόμη και σε γεροντάκια που βρέθηκαν στην μέση. Ο ένας ψευτονταής μάλιστα επέστρεψε και στην συνέχεια και έσκισε την μπλούζα του βενζινά λέγοντας ότι "θα τα ξαναπούνε αύριο". Το αποτέλεσμα ήταν δύο σπασμένα χέρια και αναστάτωση σε όλο το χωριό που σηκώθηκε στο πόδι.

Ο τοπικός πυρήνας των αυγών αποτελείται απο μια ομάδα ανεγκέφαλων τραμπούκων οι οποίοι απειλούν και εκβιάζουν όλο το χωριό. Οι κάτοικοι μέχρι τώρα τηρούσαν την ομερτά για την ντόπια μαφία των ψευτονταήδων καθώς φοβόνταν για την περιουσία τους και την σωματική τους ακεραιότητα. Πριν λίγο καιρό είχε σημειωθεί σοβαρό περιστατικό με επίθεση σε κατάλυμα οικονομικών μεταναστών όπου και τραυμάτισαν σοβαρά τους δύο απο τους τρείς. Επίσης πριν μικρό χρονικό διάστημα σημειώθηκε εμπρηστική επίθεση στην ιδιοκτησία του παπά του χωριού με αφορμή το ότι απασχολούσε αλλοδαπούς.

Φυσικά όλη αυτή η ιστορία ξεμπρόστιασε τις επιδιώξεις της τραμπούκικης συμμορίας η οποία έχει αποθρασυνθεί τόσο που χτυπάει δημόσια και με σκοπό να σκοτώσει.

Απο την πλευρά μας εμείς δεν σκοπεύουμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω στην αντιφασιστική δράση. Αυτή η επίθεση δεν μας φόβισε, αλλά έδειξε ότι ο αγώνας μας πρέπει να είναι αποφασιστικός και διάχυτος. Δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε σπιθαμή στις φασιστικές συμπεριφορές και νοοτροπίες γιατί όσο το κρύβουμε κάτω απο το χαλί, τόσο γιγαντώνεται.... Αυτό το περιστατικό είναι η αρχή και όχι το τέλος των παρεμβάσεων μας στην επαρχία καθώς τα χωριά και ο αγροτικός πληθυσμός είναι στόχος οικειοποίησης των παρακρατικών

Venceremos

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου