Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Νίκη του αντιφασιστικού κινήματος στην Κοζάνη-Να είναι μόνο η αρχή

Την Παρασκευή 28/9 ανακοινώθηκαν τα εγκαίνια των γραφείων της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Είχε προηγηθεί η διασπορά ψεύτικης είδησης για την προηγούμενη Παρασκευή (κατά τη συνήθη γκεμπελική μέθοδο των τρωκτικών του συστήματος) , όπου είχε οργανωθεί επί τόπου κινητοποίηση αντιφασιστών-αντιφασιστριών. Χθες όμως η είδηση ήταν αληθινή.Οι φασίστες κάνανε κινητοποίηση από όλη τη Μακεδονία και μάζεψαν γύρω στα 100 άτομα, με ασπίδες, κράνη και όλο το σχετικό εξοπλισμό (που αν αφορούσε αντιφασίστες ή δημοκράτες θα δικάζονταν με τρομονόμο…), και πήραν την «άδεια» του δήμου να κάνουν παρέλαση μίσους και να καταθέσουν στεφάνι στην πλατεία.

 Το αντιφασιστικό κίνημα έδωσε την απάντησή του. Πάνω από 150 αντιφασίστες-αντιφασίστριες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, με την ασφυκτική και προκλητική παρουσία των ΜΑΤ.Η ηγεσία της ΕΛΑΣ μας ανακοίνωσε ότι οι φασίστες είναι «νόμιμο κόμμα και θα καταθέσουν στεφάνι», ζητώντας από τους αντιφασίστες-αντιφασίστριες να διαλυθούνε.Όχι όμως μόνο δε διαλυθήκαμε αλλά όσο περνούσε η ώρα γινόμασταν και περισσότεροι.Δεκάδες κάτοικοι πίσω από την αστυνομία που μας είχε περικυκλώσει, αλλά και εκατοντάδες περαστικοί (νεολαίοι και εργαζόμενοι, ηλικιωμένοι, μητέρες με τα παιδιά τους) που δεν τσίμπησαν στο πλαστό κλίμα τρομοκρατίας, λειτούργησαν σαν ασπίδα αλληλεγγύης και δεν επέτρεψαν σχέδια οποιασδήποτε αστυνομικής αυθαιρεσίας.Στήθηκε η μικροφωνική, μοιράστηκαν φυλλάδια και φωνάχτηκαν συνθήματα ενάντια στα μνημόνια και τη φασιστική απειλή.

Παραβρέθηκαν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ-μλ, οι δυνάμεις του ΚΚΕ έλαμψαν δια της απουσίας τους, ενώ καθοριστική ήταν και η παρουσία της βουλευτίνας της ΔΕΑ και του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννας Γαΐτάνη , που βρισκόταν στην Πτολεμαΐδα όντας ομιλήτρια σε ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς τιμήν της το ανέβαλε και έσπευσε στην αντιφασιστική συγκέντρωση.Τελικά η αστυνομία υποχώρησε με τη μαζική και ανυποχώρητη στάση των αντιφασιστών και το όλο κλίμα που διαμορφώθηκε στην πλατεία και έφραξε το δρόμο στους ναζί.

Πρόκειται ξεκάθαρα για μια νίκη του αντιφασιστικού κινήματος, αλλά πρέπει να έχει πολύ σοβαρότερη συνέχεια και δε χωρά κανένας εφησυχασμός. Συμπεράσματα βγαίνουν πολλά. Η αστυνομία που «ακολουθεί τους νόμους» δήλωσε ότι θα προχωρούσε σε σωματική έρευνα των αντιφασιστών (αποτράπηκε τελικά) για τυχόν αντικείμενα «προς ρίψην και τραυματισμόν», αλλά παρακολουθούσε σε φιλικό κλίμα κι από απόσταση τους πάνοπλους χρυσαυγίτες.

Οι ταγματασφαλίτες που έχουν υπόδικους βουλευτές και μαχαιρώνουν καθημερινά φτωχούς , αυτοί που απειλούν να καταλύσουν το Σύνταγμα και τη δημοκρατία αντιμετωπίζονται σαν «νόμιμο πολιτικό κόμμα», κι ο «εχθρός» είναι οι αγωνιστές και οι δημοκράτες.Όλα αυτά αποτελούν κεντρική κατεύθυνση και της ΕΛΑΣ και της μνημονιακής κυβέρνησης. Η αστυνομία των «Ράμπο» δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με το «Μπάτσοι-Γουρούνια-Δολοφόνοι», αλλά βάζοντας την πολιτική πίεση του μαζικού, ενωτικού κι ανυποχώρητου κινήματος, της αλληλεγγύης της κοινωνίας, και θέτοντάς τους προ των πολιτικών ευθυνών τους για οτιδήποτε συμβεί, μπορούμε να τους κάνουμε να υποχωρήσουν.Αυτό γίνεται απαραίτητα με σκληρή διαπραγμάτευση αλλά όχι με βρισιές που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, μας καθιστούν ευάλωτους και δε διευκολύνουν τη σύνδεση με την τοπική κοινωνία.

 Σε κάθε περίπτωση μόνο η ενωτική και μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση, η σύνδεση με την αντιμνημονιακή πάλη και η αλληλεγγύη της κοινωνίας μπορούν να οδηγήσουν σε νίκη. Η νίκη κατά μία έννοια είναι «πύρρειος», αφού οι φασίστες ανοίξανε γραφεία στην περιοχή και θα προσπαθήσουν να συστηματοποιήσουν την εγκληματική δράση τους.Γι αυτό δε γίνεται να πάμε «όπως παλιά». Όλοι οι πολιτικοί, συνδικαλιστικοί και άλλοι τοπικοί φορείς πρέπει να συμβάλλουν με έμφαση στη δημιουργία ενός πλατιού αντιφασιστικού μετώπου που θα απομονώσει, θα αποθαρρύνει και θα ξεριζώσει τους φασίστες. Η Αριστερά, και κυρίως τα μαζικά κόμματά της ΚΚΕ και ΣΥΝ, πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζουν τη Χρυσή Εφεδρεία του συστήματος σαν δευτερεύον ζήτημα. Η νίκη είναι το έναυσμα για την κλιμάκωση της αντιφασιστικής πάλης, και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να «ησυχάσουμε». Ο λαός στην περιοχή, το κίνημα, τα συνδικάτα, η Αριστερά ενωμένοι με τους αγώνες μας μπορούμε να τσακίσουμε και τα μνημόνια και τα σχέδια των νοσταλγών του Χίτλερ.

 • ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ-ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ • ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ-ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ • ΜΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ,ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

 ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ Ν.ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου