Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Το "κουτούκι του Παγοπώλη" στα Μυκονιάτικα, η εισβολή των ναζί και η αντιφασιστική πορεία

undefined
Image scaled down

Την Παρασκευή 27 Απρίλη, στα Μυκονιάτικα των Αγίων Αναργύρων (και πιο συγκεκριμένα στο «κουτούκι του Παγοπώλη») έγινε ακάλεστη απογευματινή συγκέντρωση νεοναζί με ομιλητή τον μαχαιροβγάλτη Παναγιώταρο. Μια στρατιωτική δράκα μελών της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε ως εισβολέας σε μια ταξικά υποβαθμισμένη γειτονιά όπου η συμβίωση ντόπιων και μεταναστών είναι μια τοπική συνθήκη δεκάδων χρόνων. Περίπου 60 νεοναζί εισβολείς στρατοπέδευσαν στους δρόμους πέριξ του μαγαζιού (άλλοι με τα φραπόγαλα κι άλλοι με τις ελληνικές σημαίες στο χέρι), στήνοντας ζώνες επόπτευσης και ελέγχου προς τους κατοίκους της γειτονιάς για την "ασφαλή" διεξαγωγή της καφενειακής συν-ομιλίας του υπαρχηγού τους με τους θαμώνες του μαγαζιού (κάποιοι παλιόγεροι που ξέφυγαν από τον Μελιγαλά). Δύο ώρες μετά, η φάλαγγα των ναζιστικών αποβλήτων αποχώρησε από τη γειτονιά αφήνοντας όμως μέσα στο "κουτούκι του Παγοπώλη" τη δυσωδία της μισαλλοδοξίας και του φασισμού.

Είναι αδιανόητο σε γειτονιές όπως τα Μυκονιάτικα που τις κυκλώνει η φτώχια και η εξαθλίωση, σε μια περίοδο που όλοι πρέπει να σταθούμε ενάντια στους από πάνω, να δίνεται χώρος σε μισάνθρωπους -σε νοσταλγούς του Χίτλερ- έτσι ώστε να εμφανίζονται και να μιλούν για διαχωρισμούς ανάμεσα σε ντόπιους και μετανάστες, να τολμάνε δηλαδή να μιλάνε για διαχωρισμούς ανάμεσα σε φτωχούς ανθρώπους. Είναι αδιανόητο να δίνεται χώρος σε αυτούς που πρόκειται στο μέλλον να στερήσουν από την κοινωνία κάθε ατομική και συλλογική ελευθερία και κατάκτηση. Είναι αδιανόητο να δίνεται χώρος σε αυτούς που ονειρεύονται την στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας και τον εξαφανισμό όσων δεν χωρούν στα άρια πρότυπά τους και τις ηγεμονικές προσταγές τους. Είναι αδιανόητο να δίνεται χώρος σε όσους υμνούν τα στρατιωτικά καθεστώτα, τις φυλετικές εκκαθαρίσεις και την διευρυμένη κοινωνική υποδούλωση στις ναζιστικές φαντασιώσεις τους.

Δύο μέρες μετά, την Κυριακή 29 Απρίλη το πρωί, 60 αντιφασίστριες/ες πραγματοποίησαν πορεία στη γειτονιά περνώντας από σπίτια ντόπιων και μεταναστών, καφενεία και πλατείες, διαβάζοντας κείμενα και πετώντας τρικάκια για την αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων, ενάντια στους θιασώτες του φασισμού αλλά και του κοινοβουλευτισμού, ενάντια στην εισβολή της Χρυσής Αυγής αλλά κι ενάντια στην αυταπάτη των εκλογών. Η πορεία πέρασε -μεταξύ άλλων- και έξω από το «κουτούκι του Παγοπώλη» όπου εκεί πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη στάση. Στην θέα της πορείας, γείτονες που βγήκαν στα κοντινά μπαλκόνια υποδείκνυαν αυτόβουλα και με θέρμη στους διαδηλωτές τον τόπο όπου δύο μέρες νωρίτερα στρατοπέδευσαν τα σύγχρονα τάγματα ασφαλείας, κάτι που βέβαια ήταν από την πρώτη στιγμή γνωστό. Ακολούθησε η απαραίτητη «συζήτηση» με τον ιδιοκτήτη που παραχώρησε για λίγες ώρες το μαγαζί του στους νεοναζί αλλά και μια επιβεβλημένη συμβολική «αναπαράσταση» της δυσωδίας που άφησαν πίσω τους τα χιτλερικά αποβράσματα τις προηγούμενες ημέρες.


Ούτε στα Μυκονιάτικα, ούτε και πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά.




αντιφασίστες-αντιφασίστριες από τη γειτονιά


ΑΠΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου