Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΠΙΜΟΝΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ SVEN, STEFAN & ΤIM


Ανόβερο: Οι αντιφασίστες Σβεν, Στέφαν και Τιμ διώκονται εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο για υποτιθέμενη συμμετοχή τους σε συμπλοκή με μία ομάδα νεοναζί. Εις βάρος τους διενεργήθηκε προανάκριση με την κατηγορία πως είναι αυτουργοί «κοινού επικινδύνου σωματικής βλάβης». Η καταγγελία εναντίον τους στηρίζεται μόνο στις δηλώσεις γνωστών και δραστήριων μελών του πλέον βίαιου νεοναζιστικού χώρου.


Αλληλεγγύη από τον Βόλο



Τι έχει ακριβώς συμβεί;

Πέρυσι, στις 13 Μάη 2010, μετά από επίθεση σε συνοικία του Ανόβερου τραυματίστηκαν 15-20 πασίγνωστοι στην πόλη νεοναζί (σύμφωνα με τις δηλώσεις τους) από ομάδα κουκουλοφόρων. Μόνον εκ των υστερών και μετά την προσκόμιση φωτογραφιών αντιφασιστών οι οποίες εκδόθηκαν από τους μπάτσους, δύο από τους νεοναζί –οι Patrick Heise και Marc Oliver Matuszewski– αναγνώρισαν 3 άτομα. Οι 3 διωκόμενοι αντιφασίστες ήταν στοχοποιημένοι εδώ και πολύ καιρό από την ακροδεξιά: ως πολιτικοί αντίπαλοί τους, ακτιβιστές στον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και στο φασισμό.

Νεοναζί και μια επίσκεψη στη Νόρντσταντ

Η Νόρντσταντ («Βόρεια πόλη») αποτελεί εναλλακτικό μέρος του Ανόβερου. Εκεί, μέχρι πέρυσι, σπάνιζαν τα κρούσματα νεοναζιστικών επιθέσεων ενάντια σε αστέγους, μετανάστες, ομοφυλόφιλους, Εβραίους, αριστερούς.

Στη λεγόμενη «Μέρα του πατέρα/Ανάληψη» [Vatertag/Himmelfahrt] στη Γερμανία ιδιαίτερα «οι άντρες» πίνουν ολημερίς και «γιορτάζουν» το φύλο τους. Οι νεοναζί έχουν συχνά καλέσει φασιστοσυνάξεις αυτήν τη μέρα, προκειμένου να επιτεθούν σε άτομα που θεωρούν πολιτικούς εχθρούς τους. Την ίδια μέρα λοιπόν, το 2010, μια ομάδα 15-20 νεοναζί μπήκαν στην Dani’s Pub, στην περιφέρεια της Νόρντσταντ. Η μεθυσμένη αντροπαρέα έβαλε ναζιστικά αυτοκόλλητα, έκανε γκραφίτι κατά του αντιφασισμού και απείλησε ανυποψίαστους περαστικούς της γειτονιάς: μια στοχευμένη προσπάθεια να δείξουν το παρών στη βόρεια μεριά της πόλης και να προξενήσουν φόβο σε κόσμο που σκέφτεται διαφορετικά ή είναι «διαφορετικός» στα μάτια τους.

Μόνο με τη σταθερή παρέμβαση συντρόφων αντιφασιστών έληξε σ’ αυτήν τη μέρα η νεοναζιστική δράση κι εξασφαλίστηκε πως τέτοιες κρούσεις παραμένουν μεμονωμένα συμβάντα, τουλάχιστον στη Νόρντσταντ.





Αστυνομία, κρατική Ασφάλεια και…

Στο σημείο του περιστατικού οι μπάτσοι δεν μπόρεσαν να συλλάβουν κανέναν. Ωστόσο, μια αστυνομική περιπολία κοντά στο αριστερό κέντρο νέων UJZ Kornstraße έπιασε 3 νέους ενήλικες και τους προσήγαγε για «διαδικασία λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων». Οι μπάτσοι ήταν υποχρεωμένοι να σταματήσουν εκεί την υπόθεση εναντίον των 3 αυτών προσώπων. Έτσι, παρενέβη αμέσως η κρατική Ασφάλεια στις προανακριτικές έρευνες, παρουσιάζοντας σε τρεις από τους ναζί μια συλλογή φωτογραφιών με περίπου 30 άτομα, που ανήκουν κυρίως στον αριστερό πολιτικό χώρο του Ανόβερου. Αμέσως μετά το περιστατικό έξω από την παμπ, κανείς από τους νεοναζί –ή, αλλιώς, αντι-αντιφάδες– δεν είχαν καταθέσει οτιδήποτε για υποτιθέμενους δράστες. Δύο από τα καθάρματα έδωσαν κατάθεση μόνο μετά την προσκόμιση αυτών των φωτογραφιών, αναγνωρίζοντας όλως τυχαίως 3 αντιφασίστες.

Δεδομένου ότι και οι 3 εμπλεκόμενοι είναι εδώ και χρόνια γνωστοί στους ναζήδες για την αντιρατσιστική και αντιφασιστική τους δράση, αυτή η ταυτοποίηση δεν αποτελεί έκπληξη. Το όνομα, η προσωπική περιγραφή και ο τόπος διαμονής του Σβεν είχαν εκτεθεί το 2009 στην επίσημη ιστοσελίδα του NPD-Hannover. Επίσης, ο ίδιος είχε συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες κατά του εκλογικού περιπτέρου του NPD, δηλαδή του εθνικιστικού-δημοκρατικού κόμματος Γερμανίας.

Μπάτσοι, ασφαλίτες και νεοναζί δουλεύουνε μαζί: Με μεγάλη φυσικότητα τα όργανα του κράτους παρουσιάζουν σε ναζήδες φωτογραφίες αριστερών, εκθέτοντάς τους σε υψηλό κίνδυνο.

… αντι-αντιφάδες

Στις τάξεις των νεοναζί συγκαταλέγονται άτομα από την Kameradschaft Celle 73, το Besseres Hannover, το NPD Ανόβερου, καθώς και άλλα υποκείμενα που δραστηριοποιούνται στη βίαιη σκηνή των Σάουμπουργκ, Μπύκεμπουργκ και Ανόβερου. Τα τελευταία χρόνια η πλειονότητα των σύγχρονων ναζί έχουν εξαπολύσει επανειλημμένες βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών και αντιφασιστών. Επίσης, επανειλημμένες φορές έχουν εμφανιστεί συγκεκριμένα ονόματα τραυματισμένων στον Τύπο και σε ακροαματικές διαδικασίες τέτοιων υποθέσεων.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 2009/2010 στο σταθμό του μετρό του Κραίπκε ένας 18χρονος δέχτηκε επίθεση από μεγάλη ομάδα ακροδεξιών, μεταξύ των οποίων ήταν ορισμένοι εθνοσοσιαλιστές των «Ελεύθερων δυνάμεων της περιοχής του Ανόβερου» [Freie Kräfte Hannover Umland]. Ο αριστερός αυτός νεολαίος υπέστη τραυματισμούς στο κεφάλι. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της καθεστωτικής Hannoversche Allgemeine Zeitung, οι ακροδεξιοί χτύπησαν εκ νέου τον νεαρό μες στο μετρό (14-1/2010). Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, η αστυνομία δεν εξασφάλισε τις κασέτες των καμερών παρακολούθησης, αποκλείοντας έτσι την εξακρίβωση άλλων δραστών πέραν δύο υπόπτων. Η ίδια φυλλάδα έχει αναφερθεί στην επίθεση εναντίον αριστερών διαδηλωτών μετά από μια ναζιστική πορεία στο Χίλντεσχαϊμ της Κάτω Σαξονίας, σχολιάζοντας πως θα μπορούσε να αποτραπεί με επιτυχία (6-6/2010). Οι περισσότεροι από τους ακροδεξιούς δράστες διαφεύγουν. Πέρα από τις παραπάνω ενέργειες, οι φασίστες κυκλοφορούν μια δωρεάν εφημερίδα νεοναζιστικού περιεχομένου στα σχολεία του Ανόβερου, με τίτλο «Bock – Η φωνή της αντικουλτούρας», επιδιώκοντας να διαδώσουν το μίσος τους και να στρατολογήσουν νέους και νέες (14-3/2010).

Συνεπής αντιφασισμός

Οι νεοναζί σε όλους τους χώρους της κοινωνίας συνιστούν απειλή για τους ανθρώπους που δεν ενστερνίζονται τη μισανθρωπική κοσμοθεωρία τους. Αυτά τα λίγα παραδείγματα του περασμένου έτους από το Ανόβερο δείχνουν ότι ο αγώνας κατά των ναζί δεν μπορεί να είναι υπόθεση της κρατικής εξουσίας. Τα δικαστήρια εκχωρούν στους φασίστες το «νόμιμο» πεδίο δράσης, το οποίο η αστυνομία επιβάλλει και προστατεύει εις βάρος κάθε αντιφασιστικής πρωτοβουλίας. Οι νεοναζιστικές ιδεολογίες του έθνους, της φυλής και του κοινωνικού σοβινισμού δε θα απαλειφτούν από τον κόσμο μέσω απαγόρευσης σε νομικό επίπεδο: Πατάνε τόσο στα υπαρξιακά άγχη που έχουν πολλοί στην ανταγωνιστική κοινωνία, η οποία βασίζεται στον καταναγκασμό της δουλείας, όσο και σε φαινόμενα που πηγάζουν από τον αυτοαποκαλούμενο «κορμό/κέντρο» της κοινωνίας [Mitte der Gesellschaft], όπως είναι το ιδεώδες ενός υγιούς εθνικισμού.

Για να τελειώνουμε με τις νεοναζιστικές ιδεολογίες και ενέργειες, οφείλουμε να τινάξουμε τα κοινωνικά θεμέλια του κράτους, του έθνους, της κυριαρχίας του Κεφαλαίου.

Είναι σημαντικό να κατέχουμε μια βασική κριτική, αναντικατάστατη για ένα συνεκτικό αντιφασισμό, ιδίως στις εποχές που ζούμε, όπου η θεωρία του εξτρεμισμού βγαίνει από τη ναφθαλίνη, προερχόμενη πια από τον υποτιθέμενο «κορμό της κοινωνίας», και συνταυτίζει τη φασιστική με τη χειραφετητική πρακτική στο πρότυπο της νομιμότητας περί «των ιδίων» (ισότητας, ισονομίας).

Η αντιφασιστική αυτοπροστασία είναι αναπόφευκτη, αναγκαία και θεμιτή: Χρειάζεται ενεργό κόσμο που να αντιστέκεται συνειδητά και σθεναρά ενάντια στους ναζί. Το γεγονός ότι ποινικοποιούνται σύντροφοι βάσει καταθέσεων που έδωσαν νεοναζιστές δράστες βίας, με την αρωγή μπάτσων και ασφαλιτών, προσβάλλει συνολικά όσους εκτίθενται στη βία των φασιστών και τους αντιμάχονται κατεβαίνοντας στο δρόμο.

Για έναν επίμονο αντιφασισμό!
Η υπόθεση δίωξης μερικών είναι υπόθεση όλων μας!





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου